Code mu Craft mı?

Öğrenmenin yeni yolu!

Emirhan Şahin
3 min readMar 5, 2021

Yazılım ile ilgili satın aldığın online kursların sayısı 50’yi geçti mi? Aldığın kursları bitirebildin mi? “Bir köşede dursun.” diyerek satın aldığın kurslar tek tek aklına geliyor değil mi? Endişelenme, yazımda alıp da bitiremediğin ya da almadığın online kurslar için seni dertlendirmeyeceğim. Aksine her şey için başlamanın tam sırası olduğundan bahsedeceğim. Haydi başlayalım!

Özellikle pandemi süresince, popülerliği bir hayli yüksek olan yazılım alanıyla ilgili bir sürü online eğitim programına katılıyoruz ya da katılmayı planlıyoruz. Peki bu eğitim programları ne kadar verimli geçiyor? İşte tam da bu kısımda, ekip arkadaşlarımla birlikte tasarladığımız girişimimizi sizlere anlatmak istiyorum.

CodeCraft Nedir?

CodeCraft, 2020 yılında Kodluyoruz’un Türkçeleştirdiği CS50x bilgisayar bilimlerine giriş dersini katılımcılarına en verimli şekilde aktarmaya çalışan bir çalışma grubu olarak kuruldu. Fellowship programı ile CodeCraft, belirli bir süre çalışma grubu olarak işleyişine devam etti. Sonrasında bu program sona erdi ve 10 kişilik CodeCraft ekibi olarak toplandığımızda, benimsediğimiz fikrin geliştirilebilir olduğunu düşündük. Böylece CodeCraft adındaki girişimimizin ilk adımlarını atmış olduk.

Peki devamında ne oldu?

Ekip Arkadaşı Başvuru Form Afişi

Aklımıza gelen onca fikri gerçekleştirmek için görev dağılımları yaptık ve harekete geçmeye başladık. Ancak yaptığımız görev dağılımları, zaman konusunda bizleri çıkmaza sürüklüyordu. Bunun üzerine ekip arkadaşı başvuru formu oluşturduk ve 10 kişilik ekibimize yeni arkadaşlar alarak 16 kişilik kocaman bir ekip haline geldik. Şu anda da ekibimle girişimimizi daha iyi yerlere getirmeyi amaçlıyor ve bunun için çalışıyoruz.

CodeCraft Ekibi

Gelin şimdi sizlere girişimizle hangi soruna nasıl çözümler bulduğumuzdan bahsedeyim.

Ah şu sorunlar…

CodeCraft’ı şekillendirirken ana sorun olarak, kendini yazılım alanında geliştirmek isteyen ya da halihazırda kendini geliştirmeye devam eden kişilerin, aldıkları online kurslardaki bitirme oranının %3.13 gibi çok düşük bir oran olmasını ve gelişim süreçlerindeki verimsizliği ele aldık.

Sonrasındaysa bu ana problemin nasıl alt problemleri olduğunu düşünmeye başladık. Alt problemleri bir araya getirdiğimizde bizleri aşağıdaki görsel karşıladı.

Kişiler bireysel çalışmalardan, sürecin sıkıcılığından, motivasyon düşüklüğünden ve cevaplanamayan sorulardan etkileniyor ve böylece aldıkları online kursları bitirmeleri bir hayli zor oluyordu.

Bulduk, bulduk. Çözümü bulduk!

Bu sorunlara çözüm olarak “CourseBuddies” adını verdiğimiz eğitim modelini geliştirdik. Şimdi dilerseniz sizlere bu eğitim modelinden bahsetmek istiyorum.

CourseBuddies eğitim modelinde, önceki yüzyılların yetkinliği olarak rafa kalkan bireysel çalışmaya zıt olarak, benzer özellikteki katılımcılarımızı üçer kişilik minik ekiplere ayırıyoruz. Gelişim süreci boyunca onların beraber ilerlemesini destekleyerek onlara takım çalışması ve akran öğrenimi gibi 21. yüzyılın yetkinliklerini deneyimleyebilecekleri bir ortam oluşturuyor ve gelişim süreçlerini takip ediyoruz.

Tabii ki, her şey bununla sınırlı değil. Katılımcılarımızın gelişim süreçlerini düzenlediğimiz etkinliklerle eğlenceli hale getiriyor, ilk olarak ekip halinde çözmeye çalıştıkları sorulara yanıt bulamadıklarındaysa soru çözüm saatleri düzenliyoruz.

Nasıl katılabilirsiniz?

Şubat ayının ortasına doğru, kodlamaya giriş eğitimi kurguladık ve 100 kişilik kontenjan açtık. Bu eğitim programı için yaklaşık 500 başvuru aldık. Yakın zamanda yine aynı içerikle bu eğitim programını tekrarlamayı planlıyoruz. Aklınızda yazılım ile ilgili bir eğitim programına katılmak ve bu programı tamamen bitirmek istiyorsanız bir sonraki başvurular için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.

https://www.instagram.com/codecraftcom/
https://www.linkedin.com/company/codecraft-egitim

Sevgilerle,

Emirhan Şahin

--

--